Kuhanje povijesti / Cooking History
Austrija, Slovaèka, Republika Èeška ,
2009.
Redatelj: Peter KerekeÅ¡ Scenarist: Peter KerekeÅ¡ Producent: Ralph Wieser Produkcijska ku�a: Mischief Films Direktor fotografije: Martin Kollár Montaža: Marek Å ulÃk
Format: video Dužina: 88'
Sinopsis Tko bi rekao da su se ratovi vodili loncima, tavama i posudicama za papar? Za razliku od klasična dokumentiranja ratnih uspomena, slovački redatelj usmjeren je na poseban aspekt: osjetilni element rata. Vojni kuhari imaju jedinstven i dosad neotkriven utjecaj na bojnom polju. ‘Gladan vojnik ne osjeća se sigurno’, objašnjava vojni kuhar dok pravi kobasice. Hranjenje trupa taktička je strategija korištena do zapanjujućih razmjera u najvećim europskim konfliktima 20. stoljeća. Mesna pita jedne Ruskinje dala je milijunima muškaraca potrebnu snagu za pobjedu u Drugome svjetskom ratu. Pekar u židovskom logoru sprovodi plan protiv nacističkih čuvara jedinim sredstvom koje mu je na raspolaganju. Titov osobni kuhar priča o državnim večerama čije zaraćene nacionalne kuhinje nagovješćuju sam rat na Balkanu. Naizmjence iščašene i uzbudljive osobne priče zaboravljenih svjedoka povijesti tiho očovječuju nezapisane ratne bitke i njihovu cijenu. Šest ratova, 10 recepata i 60.361.024 mrtvih – ‘Kuhanje povijesti' fascinantna je priča o prošlosti.
Nagrade HotDocs 2009., posebna nagrada žirija
Životopis redatelja Peter Kerekes diplomirao je 1998. na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi, nakon čega je tamo nastavio raditi kao predavač te s Dušanom Hanakom osnovao Odsjek za igrani i dokumentarni film. Prvi dugometražni dokumentarac koji je producirao i režirao bio je ‘66 sezón’ (2003). Godinu nakon toga Peter je surađivao na omnibusu ‘Über die Grenze - Fünf Ansichten von Nachbarn’, koji donosi niz meditacija na temu granice. ‘Kuhanje povijesti’ njegov je drugi dugometražni dokumentarac.
Mjesto i vrijeme projekcije: Kino SC, Ponedjeljak, 19.10. u 17:00h Kino Europa, Utorak, 20.10. u 10:00h DOKUKINO Croatia, Utorak, 20.10. u 19:00h